La contaminació ambiental de l’entorn de l’escola l’Univers

Autor: Ferran Rafols (membre del AFA Escola Univers)

Context

Tot i  pertànyer a la vila de Gràcia, la situació de l’escola Univers té algunes particularitats interessants, perquè per una banda dona al carrer Bailèn, que podríem considerar el primer de l’Eixample, i per l’altra dona al carrer Quevedo i la plaça de John Lennon, molt tranquil·la i amb poca circulació de cotxes. Durant l’estiu de 2020, a més a més, l’escola va tenir la sort d’entrar en el programa Pacifiquem les escoles de l’ajuntament de Barcelona, en virtut del qual es van eliminar un carril de trànsit i un carril d’aparcament al carrer Bailèn, just davant de l’escola, i també es va invertir el sentit de circulació del carrer Quevedo per evitar que les motos (sobretot) hi fessin drecera per saltar-se un semàfor (uns mesos abans hi havia hagut un accident molt alarmant davant de l’escola, per sort sense conseqüències greus).


Imatge: entorn pacificat de la Escola Univers. Font: Betevé.

Un cop feta aquesta intervenció, i veient que l’ajuntament donava per tancat el cas de l’escola, el grup de Pacificació de l’AFA de l’Escola l’Univers es va plantejar la possibilitat d’estudiar una mica la contaminació de l’aire de l’entorn de l’escola. D’una banda, havíem constatat que les dades de qualitat de l’aire de la nostra escola estaven calculades amb un model matemàtic a partir de mesures relativament llunyanes (Gal·la Placídia), i volíem aconseguir-ne de reals, i de l’altra, teníem el dubte de si la intervenció havia ajudat gaire a reduir el problema, perquè l’entrada de cotxes al carrer Bailèn segurament seguia sent la mateixa, amb la conseqüència que aquests cotxes estaven més estona aturats al semàfor, amb efectes negatius per a la qualitat de l’aire.


Actuacions

Mesures de PM2,5

Aquesta inquietud va fer que ens poséssim en Jaime Benavides, que ens va posar en contacte amb ISGlobal, concretament amb la Celia Santos, que gràcies al programa de ciència ciutadana d’ISGlobal i al programa Severo Ochoa de l’Agencia Estatal de Investigación ens va poder ajudar. En una primera fase, ISGlobal ens va deixar uns petits aparells (anomenats Smart Citizen Kit) que vam instal·lar a l’exterior del despatx de secretaria de l’escola, en una primera planta, i que entre d’altres coses ens permetien mesurar la concentració de partícules PM2,5, un dels principals contaminants. Amb algunes intermitències, vam prendre dades entre el dilluns 26 d’abril i el dimecres 12 de maig de 2021.


El gràfic de les dades obtingudes els primers deu dies és el següent:

Tenint en compte que el valor limit de la OMS són 5 µg/m3 i que el valor corresponent a la primera línia horitzontal del gràfic es 20 µg/m3, vam observar una alternança de dies bons i dies amb valors molt preocupants (tres i quatre vegades per sobre del de referència), i també alguns pics altíssims que no ens hem sabut explicar.

Arribats aquí, i veient que hi havia disponibilitat per continuar fent servir l’aparell, vam allargar la presa de dades unes quantes setmanes més, amb el següent gràfic de concentració de PM2,5. En què s’observa la mateixa alternança de dies, amb una forta presència de dies amb mala qualitat de l’aire. 


Mesura de NOx

Mentre preníem aquesta segona tongada de dades de PM2,5, la Celia Santos d’ISGlobal ens va informar de la possibilitat de prendre mesures de NOx. En aquest cas, la mecànica seria diferent, perquè les dades es prenen a partir de la instal·lació d’uns tubets que després cal enviar a un laboratori. La mesura de NOx ens va semblar una molt bona oportunitat, perquè és una dada molt directament relacionada amb el trànsit (en el cas de les partícules hi entren molts més factors, possibles entrades de pols sahariana, etc.), i perquè ens serviria per tenir un panorama més complet de la qualitat de l’aire a l’entorn de l’escola.

En aquest cas vam instal·lar una sèrie de mesuradors en punts escollits, tant exteriors com interiors. En vam col·locar dos en fanals del carrer Bailèn, un a la plaça John Lennon (que malauradament algú es va endur o va llençar mentre preníem dades), un a la reixa del pati (primera planta) i un a l’exterior de la classe de sisè (tercera planta) per veure si hi havia variacions en funció de l’altura, i dos més en interiors, a la classe de sisè i al menjador (planta baixa), a la planta baixa, per veure quina proporció de NOx entraven a l’edifici. 

En aquest cas, els tubets mesuradors ens permetien calcular una concentració acumulada, sense informació de com variava al llarg del dia. Els valors obtinguts van ser:


Tots els quals estan per sota dels 40µg/m3 que marca la normativa com límit de la mitjana anual, tot i que per sobre dels 10 µg/m3 que aconsella l’OMS. Si prenem com a referència el valor més alt, que com era de preveure és el de la sortida del pàrquing que hi ha a sota de l’escola, veiem que dona una mica per sota dels valors estimats amb el model matemàtic que fa servir l’ajuntament. Constatem que no hi ha gaire variació en alçada, i que els valors a l’interior de l’edifici són aproximadament un 60% del valors obtinguts als punts exteriors equivalents. També creiem que, donades les peculiaritats de les dates en què es va fer l’estudi (tocs de queda, limitacions a la mobilitat derivades de la situació provocada per la COVID-19), seria bo repetir les mesures en un futur per comprovar si els valors són estables o no.

Conclusions

Abans de res, cal dir que per a una AFA com la nostra ha sigut un plaer i un luxe poder comptar amb la col·laboració d’ISGlobal (i concretament amb la Celia Santos) per estudiar el nostre entorn concret. La presa de dades s’ha fet amb la col·laboració del grup de sisè de l’escola, que juntament amb el de cinquè va rebre una sessió formativa per part de la Celia, i que han mostrat molt d’interès en aquesta dimensió «quotidiana» de la ciència.

Pel que fa a les dades obtingudes, considerem que els resultats obtinguts són força ambivalents. D’una banda, sembla clar que hi ha força dies l’any en què la concentració de PM2,5 supera de molt els límits recomanables, en consonància amb el que passa a la resta de la ciutat de Barcelona, tot i que amb una variabilitat molt gran que convida a allargar més l’estudi. De l’altra, els valors de NOx no són tan alts com havíem temut i estan molt per sobre de les últimes recomanacions de la OMS. 

Comentaris