Biblioteca Josep Janés - Municipi de L'Hospitalet de Llobregat



El projecte Bibliolab Ciència i Ciutat Saludable en el municipi de L'Hospitalet de Llobregat se ha desenvolupat en el marc del Procés Comunitari de Collblanc - la Torrassa i ha tingut com a participants la Coordinadora d'AMPAs Endavant, espai ciutadà conformat per 11 AMPAs i AFAs que treballa en favor dels interessos de les famílies del territori, i representants del Consell de Nois i Noies (CNIN) de L'Hospitalet, un òrgan participatiu format per alumnes de centres de primària escollits entre l’alumnat dels centres educatius públics i concertats de la ciutat.
Dins d’aquest dos grups, hi havia mares, pares i alumnes de les escoles Màrius Torres, Sant Jaume de la Fep, Ernest Lluch, Santiago Ramón y Cajal, Montessori, Pep Ventura, i Pere Lliscart. Els participants del projecte van detectar com a principal preocupació la presència de trànsit i contaminació en l'entorn escolar. L'alumnat es va centrar en l'interior de les escoles i les mares i pares de l'AMPA van monitorar l'entorn, amb la fi última d'aconseguir una millora en la qualitat de l'aire en el barri de Collblanc - la Torrassa.
Per part del Consell de Noies i Noies, els representants de cada escola van compartir amb la resta d'estudiants de 5è i 6è de primària el tractat en els tallers i, de manera conjunta, van elaborar unes maquetes amb les seves idees de ciutat verda i sostenible. Voleu veure algunes de les idees més rellevants incloses en aquestes maquetes? Des de fomentar l'ús del transport públic, promoure el reciclatge, substituir places de pàrquing per espais per a vianants, crear més carrils bici o reduir la velocitat dels cotxes.
  • Escola Sant Jaume de la Fep

  • Escola Ernerst Lluch

  • Escola Màrius Torres
  • Escola Santiago Ramón y Cajal

D'altra banda, les mares i els pares de la Coordinadora d'AMPAs Endavant, pertanyents a les escoles de Père Lliscart, Pep Ventura, Santiago Ramón y Cajal i l'Escola Montessori, van recollir dades de l'entorn escolar de les seves filles i els seus fills. Els nivells de contaminació detectats han portat al col·lectiu a elaborar un informe amb tot el procediment i les dades obtingudes  que es lliurarà a les institucions com a crida a posar en marxa mesures que millorin la qualitat de l'aire en l'entorn escolar de manera urgent. Si vols consultar l'informe, fes clic aquí.

Comentaris