Col·legi Sant Miquel dels Sants - Municipi de Vic


L'alumnat del Col·legi Sant Miquel del Sants, en col·laboració amb la biblioteca Joan Triadú, va participar en el projecte BiblioLab Ciutat Saludable amb la intenció de fer del seu entorn un lloc més saludable. Els estudiants van identificar diferents fonts de contaminació molt presents a l'entorn de l'institut, com el trànsit, que genera tant particulas i gasos contaminants com a soroll i van comparar com aquesta té diferent impacte en diferents dies de la setmana, tant en el centre com en la perifèria.

Després dels tallers de ciència ciutadana i co-creació on l'alumnat va tenir l'oportunitat de dissenyar diferents hipòtesis de treball, prendre mesures reals de contaminació i co-crear campanyes de sensibilització. Els estudiants es van organitzar per a crear les següent campanyes, utilitzant recursos com posters o presentacions, amb la finalitat de sensibilitzar al públic jove de la problemàtica de la contaminació.

A continuació us presentem les creacions d'aquest alumnat tan compromès: 

  • Aquest grup, després d'analitzar les dades obtingudes pel sensor, comprova que a mesura que van passant les hores la contaminació va augmentant i que els nivells de partícules PM10 i PM2,5. Per això, van decidir fer un video TikTok per conscienciar al jovent sobre un dels efectes negatius de la contaminació i la importància d'intentar reduir-ne les emissions. Per a accedir a la explicació / Per a accedir al video (recordeu activar el so) 
  • Aquest grup llança un missatge clar després d’analitzar les seves dades i decideix dirigir-ho al barri on viuen:
"Aquest document va dirigit als veïns de Sant Llàtzer ja que un grup de estudiants del Col·legi Sant Miquel dels Sants concretament vam decidir fer un experiment per saber la contaminació que hi havia a aquest indret de la ciutat de Vic a les 8:30 del vespre, els resultats van ser els següents: Es va trobar una contaminació lumínica de 113, una contaminació sonora de 47,2 decibels, una humitat del 64,4%, una pressió de 96.6 KPA i una contaminació atmosfèrica de aproximadament uns 42 ug/m3, aquesta contaminació detectada es bastant elevada tenint en compte que les de Barcelona volten les mateixes xifres (https://www.eldiario.es/catalunya/barcelona/radiografia-contaminacion-barcelona-infringiendo-ue_1_1186806.html) per tant podem dir com a conclusió que hauríem de començar a conscienciar-nos de que la ciutat de Vic, concretament el barri de Sant Llàtzer és un sector força contaminat i que hauríem de reduir-ho entre tots. 
Aquí adjunto més detalls des de la pàgina web de Smart Citizen: https://smartcitizen.me/kits/13310"

  • Quin moment del dia és el més adequat per a sortir a passejar sense exposar-nos a la contaminació? Aquest grup d'estudiants decideix mostrar totes les dades reflectides en gràfiques en aquesta presentació, amb la finalitat de fonamentar les seves conclusions. Entra per a esbrinar quines són! Per a accedir a la presentació.
  • L'objectiu d'aquest grup és saber quina és la diferència de contaminació entre el centre i als afores de Vic, per tal de poder detectar possibles solucions tenint en compte l'entorn de les zones analitzades. Per a això, ha preparat un informe molt complet, on expliquen les mesures preses i els seus resultats. A més, han preparat un pòster de sensibilització per a la ciutadania. Vols veure el seu treball? Per a accedir a l'informe Per a accedir al poster
  • En quin moment del dia hi ha més contaminació a la ciutat de Vic? Aquesta és la pregunta que es va fer el següent grup, que va decidir prendre mesures en la Ronda Camprodon, un dels carrers més transitats de la ciutat. A la llum dels resultats obtinguts, van decidir no quedar-se de braços plegats i plantejar una interessant campanya de sensibilització en Instagram, vols veure-la? Per a accedir a la proposta
  • Aquest grup es pregunta la diferència de contaminació que hi haurà entre Vic i un poble de la zona, Moia. A més, s'han adonat que hi ha un nombre significatiu de persones que vénen de Moia a Vic en transport privat per a treballar, tindran aquests desplaçaments un impacte en la contaminació de Vic? com es podria millorar aquesta situació? Aquí pots consultar les seves recerques i les seves propostes. Per a accedir a l'informe i als posters
  • Existeix la mateixa contaminació en tots els llocs de Vic? Aquest grup ha decidit comprovar els nivells de contaminació en diferents punts de la ciutat per a finalment poder fer una proposta i informar sobre possibles alternatives per a poder reduir-los.Per a accedir al video.
  • Aquest grup planteja un pàrquing públic a l'entrada de la ciutat perquè la ciutadania es desplaci en vehicle públic, des d'autobusos a bicicleta. Amb cartells com aquest pretenen mostrar la seva iniciativa. Per a veure tots els cartels.

Comentaris