Biblioteca Jordi Rubió i Balaguer - Municipi de Sant Boi de Llobregat


Un grup de 10 persones del municipi de Sant Boi de Llobregat han participat en el projecte BiblioLab Ciència Ciutat Saludable. Aquest grup ha estat conformat per ciutadanes i ciutadans amb un interès per aprendre més sobre els efectes de la contaminació sobre la salut, membres d'entitats veïnals i/o col·lectius de lluita per una millora de la qualitat ambiental i l'espai de la ciutat.

Després dels tallers de ciència ciutadana i 
co-creació, on les participants van tenir l'oportunitat de dissenyar diferents hipòtesis de treball i prendre mesures reals de contaminació, l'interès fonamental ha estat mesurar la contaminació en zones amb alta afluència de persones (com a zones pròximes al mercat) i entorns de zones escolars. Totes aquestes dades s'han comparat amb l'entorn de la biblioteca, on han menys exposició al trànsit, per a poder comparar els nivells de contaminació.

Els resultats preliminars obtinguts durant el projecte han mostrat alts nivells de contaminació per partícules, tant en l'entorn escolar, com en el mercat, així com a l'entorn de la biblioteca (per a consultar les dades: https://smartcitizen.me/kits/). Aquesta circumstància ha fet reflexionar a les i els participants sobre alguns temes durant el taller de co-creació que reflectim a continuació:

  1. La necessitat de sensibilitzar sobre l'índex anual de sinistres per trànsit en Sant Boi (informe elaborat per la policia local amb dades de 2019).
  2. La preocupant caiguda en la demanda i ingressos del transport públic en 2020 del 50%. Per a llegir la notícia
  3. La recent posada en marxa per part de l'entitat Sant Boi Camina d'una campanya en xarxes socials per a l'elaboració d'un Metrominuto, un mapa urbà que imitant a un pla de metre visualitzi els temps de desplaçaments a peu entre els principals punts generadors de mobilitat (biblioteca, CAPs, Ajuntament...). Es pot consultar aquí.
  4. Es van proposar algunes idees per a millorar els nivells de contaminació a la ciutat, com promoure campanyes sensibilització a les escoles, promoció del teletreball de manera conscient i regulada, o pacificar l'entorn escolar i limitar el trànsit als carrers del voltant.
  5. Arran de l'últim punt, es va comentar també la falta de camins escolars, procés que està en marxa per part de diferents agents del territori.
  6. Com a tancament del projecte, des de la Biblioteca s'ha creat un grup de treball amb les i els participants del Bibliolab amb la finalitat de continuar compartint informació, inquietuds i poder coordinar-se en el futur per a tirar endavant possibles iniciatives.

Comentaris